Nejlepší vánočka je v Hradci Králové
Dříve byla symbolem Vánoc, dnes si ji dopřáváme po celý rok a právem patří k nejoblíbenějšímu sladkému pečivu. Řeč je samozřejmě o vánočce. Tu nejlepší vánočku najdete v Hradci Králové u Obra.
Obrova vánočka je v Hradci Králové v popředí zájmu
Obrova vánočka pečená podle starého rodinného receptu se každý rok těší velkému zájmu kupujících, za což je Obr velmi rád. Zároveň je hezké, že i v dnešní moderní zrychlené době si své místo najde tradiční rodinný recept, který stále funguje.
Rozinky, plátky mandlí, máslo a další pečlivě vybrané suroviny dělají tu správnou parádu v chuťových pohárcích. Přijďte na vánočku k Obrovi v Hradci Králové a ochutnejte sami. Vánočka je k dostání pouze před Vánocemi a to na objednávku.
A jak to s vánočkou bylo kdysi?
Historie vánočky sahá až do 14. století, ovšem tehdy se vánočka nejmenovala vánočka, ale calta a nebyla pletená. Plést se začala až v 16. století a od 18. století si ji lidé začali péct doma - do té doby ji pekli pouze pekaři.
Tradicí bylo, že se napeklo tolik vánoček, kolik měla rodina členů plus ještě jednu navíc na štědrovečerní stůl. A proč se vůbec začala péct? Protože prý vznikla jako sladší a vylepšená varianta chleba.
Zvyky při pečení vánočky
Dnes už tomu sice není tak ani u Obra, ale dříve se musely při pečení vánočky dodržovat zvyky a pravidla:
- hospodyně musela mít při zadělávání těsta na sobě bílou zástěru a na hlavě šátek a nesměla u toho promluvit
- během kynutí děti nesměly skákat, zatímco hospodyně ano, aby těsto vyběhlo
- pokud těsto nevykynulo nebo se vánočka spálila, bylo to pro domácnost zlé znamení
Dali byste si vánočku?
Pokud jste během čtení dostali chuť na vánočku, přijďte si pro ni k Obrovi do Hradce Králové, kde mimo ni najdete také další sladké i slané dobroty.
Máte dotazy?
Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.
Výpis článků